Jasper Pääkkönen: Kalastus on mun juttu

Lisätty 8.10.2014

Jasper 4
Näyttelijä Jasper Pääkkönen tunnettiin pitkään lähinnä elokuvatähtenä. Viime aikoina hän on kuitenkin ollut yhä enemmän esillä kalastusharrastuksensa vuoksi.

Pääkkönen on intohimoinen perhokalastaja ja kertoo puhuneensa kalastamisesta lähes jokaisessa haastattelussa jonka on tehnyt. Viime aikoina puhe on muuttunut ärhäkämmäksi.

Pääkkösen hampaisiin ovat joutuneet niin uhanalaisia kaloja myyvät supermarketit kuin poliitikotkin.
Kaupat ovat joutuneet boikottiin ja lakeja on jouduttu muuttamaan.

Pääkkönen kokee, että hänellä on sekä mahdollisuus vaikuttaa että vastuu sanomisistaan.

”On tärkeää millä tavalla käytän palstamillimetrit. Siitä ei ole kenellekään mitään hyötyä, jos puhun yksityiselämästäni. Mutta siitä on, jos saan vaikka nuoria innostettua kalastusharrastuksen pariin.”

Kaverit sortuivat huumeisiin

Pääkkönen tajusi vastuunsa ja asemansa jo uransa alkuvaiheessa, jolloin hän esiintyi muun muassa Salatut elämät -tv-sarjassa ja Pahat pojat -elokuvassa.

”Silloin puhuin haastatteluissa huumeita vastaan. Koin, että se oli tärkein viesti minkä saatoin sanoa.
Vanhoista kavereistani moni sortui päihteisiin ja huumeisiin. Osalla taisi mennä henkikin siinä leikissä.”

Pääkkönen tarjoutui myös ilmaiseksi töihin Elämä on parasta huumetta -järjestölle, ja kiersi sen tapahtumissa juontamassa ja jakamassa nimikirjoituksia. Hän sanoo aina olleensa terveellisten elämäntapojen kannalla.

”En ole koskaan tupakoinut enkä maistanut nuuskaa. Olen tosin joutunut polttamaan tupakkaa työjutuissa, joissa hahmoni on tupakoinut. Paha maa -elokuvassa poltin filtteritöntä tupakkaa ja olin ihan kuuppa sekaisin. Tuli kylmä hiki, paha olo ja oksetus.”

Näyttelijän onneksi sittemmin on keksitty elokuvatupakka, joka ei sisällä nikotiinia tai muita myrkkyjä.

”Se on hyvä varsinkin niille, jotka polttivat aikoinaan kaksi askia ja ovat lopettaneet. Muuten repsahdus olisi väistämätön.”

Jasper 2

Päättäjien toiminta suututtaa

Nykyisin Pääkkönen puhuu siis kalojen ja luonnonsuojelun puolesta. Hän kertoo olevansa säännöllisesti vihainen sen vuoksi, miten päättäjät suhtautuvat esimerkiksi uhanalaisiin kaloihin.

”Joitakin asioita Suomen luonnossa suojellaan fanaattisesti ja osa jutuista laiminlyödään totaalisesti.”

Pääkkösen aktiivisuuden ansiosta muun muassa uhanalainen Saimaan nieriä on rauhoitettu. Kaikki eivät kuitenkaan ole jasperpääkkösiä. Millaisia neuvoja tähtinäyttelijä antaa tavallisille ihmisille, jotka haluavat vaikuttaa asioihin?

”Sosiaalisen median voima on sellainen, että kuka tahansa joka välittää oikeasti jostain asiasta, voi saada oikeanlaisella viestillä muutoksen aikaan.”

Hän kehottaa kirjoittamaan vääryyksistä ja jakamaan muiden viestejä. Mitä useampi näkee viestin,
sitä tehokkaampi se on.

Kalastus tekee tervehenkiseksi

Vaikka kala-asiat täyttävät ison osan Pääkkösen kalenterista, hän on yhä ammattinäyttelijä. Seuraavaksi Jasperin voi nähdä valkokankaalla vuodenvaihteessa ensi-iltaan tulevassa Vares-elokuvassa.

Leffan kuvausten jälkeen näyttelijä kavereineen lomaili Pohjois-Norjassa. Kyseessä oli tietenkin kalastusreissu. Pääkkönen uskoo, että kalastusharrastus tekee ihmisestä tervehenkisemmän.

”Siinä liikutaan luonnossa terveiden ja hyvien asioiden parissa. Tavataan muita ihmisiä olosuhteissa, joissa ei ole titteleitä eikä rooleja. On ollut pirun hienoa kuulla koskella joltakin ihmiseltä, että hän on aloittanut kalastuksen mun innoittamana.”

Teksti: Valtteri Väkevä
Kuvat: Pekka Mustonen