Käry kävi Itä-Helsingissä

Lisätty 6.10.2014

Metro_4
Itä-Helsinkiin liittyy monenlaisia mielikuvia. Alueeseen suhtautuvat epäillen varsinkin ne, jotka eivät ole siellä asuneet tai eivät siellä koskaan käy.

Mielikuvat kannattaa kuitenkin päivittää hyppäämällä metron kyytiin ja tutustumalla paremmin itäiseen Helsinkiin. Siellä asuu iso joukko ihmisiä, jotka pitävät paikkaa kotinaan eivätkä haluaisi muuttaa sieltä koskaan pois.

Mutta mistä kannattaisi aloittaa ja mikä tekee idästä hyvän paikan? Kiersimme päivän ajan Itä-Helsinkiä ja pyysimme paikallisia nuoria kertomaan omasta kaupunginosastaan sekä suosikkipaikoistaan siellä.

1. HERTTONIEMI

HASSAN AHMED: ”Herttoniemi on pieni alue, jossa kaikki tuntevat toisensa. Mä voisin sanoa, että Herttoniemi on Stadin kansainvälisin paikka. Itä-Helsingissä kaikki on yhdessä ja samanarvoisia. Tää on hyvä alue, enkä haluaisi ikinä muuttaa täältä.”

ss

2. ITÄKESKUS

LUYEYE KONSSI, eli Seksikäs Suklaa (kuvassa): ”Itiksen kauppakeskus on meidän oma pikkuStadi. Ei tarvitse lähteä keskustaan asti Stockalle, kun meillä on oma Stokka täällä. Me ollaan asuttu aina idässä ja jäädään itään. Tää on meidän koti. En muuta ikinä Itä-Helsingistä pois. Täällä kaikki tuntee kaikki ja voi elää vapaasti. Eikä idässä tunneta sanaa rasismi. Se on hieno juttu.”

JOSIJAS BELAYNEH, eli Prinssi Jusuf: ”Itä Helsinki on lämpöisin alue mitä Suomesta löytyy, koska täällä on niin montaa eri kulttuuria. Et tule ikinä kokemaan samanlaista rakkautta muualla. Prinssi Jusuf ei tue sitä, että nuoret polttelevat ja käyttävät biittiä. Kannattaa lopettaa ja vähentää pikku hiljaa.
Ei sitä heti vaan voi lopettaa. Itsekin kävin samanlaisia taisteluita, kunnes lopetin ja olen ylpeä siitä.

3. RASTILA

OLISA ODUM: ”Rastilan ranta tulee ekana mieleen. Kaikki idästä tietää kyllä sen. Siellä on uimavalvojat, paljon aurinkoa, hiekkaa ja hyvää porukkaa. Mä itse käyn tosi paljon lenkkeilemässä Rastilan rantaa pitkin. Siellä on hyvä lenkkipolku.”

Vuosaari_1

4. VUOSAARI

HAILE BELAYNEH(yllä): ”Vuosaaren kirjasto on sellainen mesta missä kaikki käyvät. Esimerkiksi koeviikoilla jengi lukee yhdessä ja chillaa samalla. Vuosaaressa asuu paljon maahanmuuttajia. Kauppakeskus Colombuksessa hengailee kaikki. Vuokin McDonald’silla jengi hilluu iltaisin arkipäivinä. Hettari on FC Viikingit -jalkapalloseuran kotikenttä. Siellä jengi pelaa myös koripalloa. Vuosaaressa on yksi Helsingin parhaimmista rannoista, Aurinkolahti. Siellä näkee kesällä kaikki tutut kun on hyvä keli. Tykkään asua Itä-Stadissa. Täällä on kaikki mitä tarvitsen.”

5. PUOTILA

KEY MOLLEL: ”Puotilan koriskentällä on kiva hengailla kavereiden kanssa. Voi esimerkiksi vetää aamujumpat tai pelailla korista ystävien kanssa. Joskus me potkitaan junnujen kanssa fudista. Puotilassa on jalkapalloseura Valtin kotikenttä. Siellä näkee päivittäin kun nuoret jalkapalloilijat harjoittelee. Täällä on hyviä metsälenkkireittejä, alue on monikulttuurinen ja hyvä chillirantakin löytyy. Kulttuuri on tärkeää. Jos menee muualle, ei tule sama fiilis kuin Itä-Helsingissä. Täällä tunnen olevani kotona.”

Kontula_1

6. KONTULA

JENITA HÖLTTÄ(kuvassa): ”Asun Vesalassa, mutta olen asunut sitä ennen koko ikäni Kontulassa. Muutin vähän aikaa sitten vasta Vesalaan. Mun mielestä tää on tosi hyvä paikka. Ihmiset ehkä vähän pelkää liikaa kun tällä alueella on huono maine, mutta mä diggaan tästä alueesta. Täällä on nuorisotalo Luuppi. Sieltä löytyy äänitysstudio, on tanssikursseja, bilispöytää ja pleikkaa. Kävin siellä enemmän nuorempana. Kontulassa on myös iso skeittihalli. Itä-Stadi on paras paikka, en vaihtaisi tästä mihinkään.”

KEVIN MOMBILO: ”Olen asunut täällä 8-vuotiaasta asti. Kontula on hyvä alue vaikka kaikki sanoo että täällä tehdään paljon rikoksia. Kyse on siitä, että päätät itse kenen kanssa haluat liikkua. Pelasin aikoinaan jalkapalloa FC Konnussa, mutta nykyään FC Hongan miesten edustusjoukkueessa.”

ALI FAYEK: ”Muutin Vesalasta pois pari vuotta sitten. Asuin siellä koko lapsuuteni ja kävin Vesalan yläasteella. Vesalassa on paras futiskenttä. Me pelattiin Kevin Tandun kanssa FC Kontu -nimisessä jalkapalloseurassa neljä vuotta. Oli tosi kivaa kasvaa Vesalassa. Suosittelen junnuille: heittäkää tupakat ja nuuskat menee ja pelatkaa jalkapalloa ja käykää salilla. Peace!”

Teksti: Kevin Tandu
Kuvat: Valtteri Väkevä