Kasmirin traumaattinen nuuskakokemus: ”Jaloista ja käsistä lähti tunto”

Lisätty 16.9.2015

Seuraavaa albumiaan työstävä artisti ei halua tärvellä makuaistiaan ja ääntään tupakkatuotteilla.

 

Vadelmavene oli ehkä vuoden 2014 isoin kotimainen hitti, joten ei ole ihme, että seuraavaa kappaletta julkaistaessa Kasmiria jännitti. Puheet ”yhden hitin ihmeestä” kiersivät jo internetissä.

Syytä huoleen ei lopulta ollut. Wowwowwow ja Iholla menestyivät hyvin, ja tänä kesänä Kasmir sai kunnian tehdä kesäkumibiisin. Vauvoja-kappaleessa vierailee myös Smoukahontasina ennen tunnettu SAARA.

”Koska tää oli 20. kesäkumibiisi, haluttiin tehdä juhlavuoden kunniaksi homma isosti. Tunnen sattumoisin Saaran managerin, jonka kanssa tuli puheeksi, miten siistiä olisi saada hänet mukaan”, Kasmir kertoo.

Kappaleen synty oli tekijänsä mukaan haastava, koska kyseessä oli mittatilaustyö. Kasmir on tottunut kirjoittamaan tilauksesta kappaleita toisille muusikoille, mutta ei itselleen. Tekstin valmistumiseen meni lopulta pari kuukautta.

”Haastavaa oli viestittää ehkäisystä kuulostamatta kolmekymppiseltä setämieheltä. Tekstistä on kuitenkin tullut positiivista palautetta, ja se tuntuu osuvan maaliin varsinkin vähän vanhemman yleisön parissa.”

IKÄKRIISI EI HUOLETA

Kasmir täytti hiljattain 30 vuotta, mutta pahin ikäkriisi jäi potematta.

”Valehtelisin jos väittäisin, ettei nykyinen elämäntilanteeni helpottaisi tilannetta. Yleensähän kolmenkympin kriisi on sen miettimistä, että olenko saavuttanut elämässäni tarpeeksi. En halua kuulostaa leijalta, mutta kun asiat ovat reilassa, on helpompi kohdata toi etappi elämässä”, artisti toteaa.

Jos Kasmirin ura ei olisi lähtenyt nopeaan nousukiitoon, tilanne voisi hyvin olla toinen. Vielä pari vuotta sitten Kasmir oli ”vain” Thomas Kirjonen, ravintolakokki ja vaihtoehtoista rockia soittaneen, vaatimattomasti menestyneen Collarbonen entinen solisti.

Nyt vyöllä on diili Universalin kanssa, kultalevy vuoden takaisesta AMK Dropoutista ja järjetön määrä keikkoja ympäri Suomen.

NIKOTIINIMYRKYTYS FESTAREILLA!

Tähänastinen ura näyttää muusikon silmissä värikkäältä.

”Mutta se on täysin linjassa sen kanssa, millainen olen ihmisenä. Urani on härö, mutta härö olen mäkin. Ehkä siitä näkee myös sen, että aika lujasti olen aina mennyt oman pääni mukaan, mihinkään suuntaan kumartelematta”, Kasmir miettii.

Se tarkoittaa myös kieltäytymistä tupakasta, vaikka ”välillä tuntuu, että kaikki blaadaa”. Hän sanoo olevansa hyvien makujen ystävä ja arvostavansa sitä, että suu maistaa kaiken, mitä sen on suunniteltu maistavan.

”Yläasteella joku tyyppi oli hustlannut Virosta monta kartsaa venäläistä Marlboroa, jota se sitten myi välitunneilla. Ostin topan ja menin meidän kotitalon rappusten alle kokeilemaan. Se maistui heti ihan tolkuttoman pahalta.”

Nuuskasta artistilla on astetta traumaattisempi kokemus. Tammerfesteillä kaveri tarjosi supervahvaa ruotsalaista nuuskaa, jota kutsutaan myös ”kuolemannuuskaksi”. Pussi ehti olla ylähuulen alla 15 sekuntia, kun alkoi tapahtua.

”Ensin en tuntenut kumpaakaan jalkaani, istuin vaan sohvalla ja hiki valui. Sitten lakkasivat kädet toimimasta. Sydän hakkasi täysiä ja huone heitti volttia”, Kasmir muistelee kokemusta, jossa oli melko varmasti kyse nikotiinimyrkytyksestä.

Makuaistin lisäksi tupakointi haittaa lauluääntä. Sitä Kasmir tarvitsee uudella levyllään, jota aletaan työstää kunnolla kesän festariruljanssin jälkeen, ja jota Kasmir kuvailee aiempaa henkilökohtaisemmaksi.

”Se ei välttämättä myöskään ole niin positiivissävytteinen kuin eka. Niin 100-prosenttisesti on mun elämä vuoden aikana muuttunut. Biisinteko on hyvää terapiaa.”

IMG_3776

Teksti: Anton Vanha-Majamaa,  Kuvat: Pekka Mustonen

 

Näin tupakointi vahingoittaa makuaistia ja ääntä

- Tupakointi voi vahingoittaa kielen niin sanottuja makusilmuja. Haitallisia ovat myös tupakkaan lisätyt makuaineet. Mitä enemmän polttaa, sen suurempi on vaikutus. Pitkään tupakoineet erottavat heikommin eri maut ja heidän ruokavalionsa voi muuttua huonompaan suuntaan. Polttajat laittavat usein ruokaan esimerkiksi liikaa suolaa, koska makuaisti on heikentynyt.

- Polttaminen on pahaksi lauluäänelle, sillä se kuivattaa kurkunpäätä ja ympäröiviä limakalvoja. Tupakan kuumuus voi vaurioittaa äänihuulia ja aiheuttaa matalan, rohisevan äänen. Tupakointi voi myös johtaa pitkäaikaiseen kurkunpäätulehdukseen, joka tekee äänihuulet normaalia paksummiksi eikä ääni enää soi entiseen tapaan. Näiden lisäksi se vaikeuttaa hengittämistä, ja saattaa pahentaa tinnitusta, eli muusikoilla yleistä jatkuvaa korvien soimista.

- Myös nuuskan käyttö on huonoksi äänelle: se aiheuttaa suussa ja nielussa tulehduksia sekä jopa syöpiä.