Nettipoliisi FOBBA käräytti KEVIN TANDUN

Lisätty 11.9.2014

Fobba1

Facebook-kommentti yllätti

Sinä syksynä rap-artisti Kevin Tandu oli keksinyt mielestään hyvän tavan tienata hieman lisää rahaa.

Hän toi nuuskaa Ruotsin-matkoiltaan ja kauppasi sitä ihmisille.

Eräänä marraskuun päivänä Tandu oli taas palannut Suomeen ja kirjoitti Facebook-seinälleen ”biittiä löytyy, ota koodii”.

Kauppiaan yllätykseksi statusta kommentoikin nettipoliisi Marko ”Fobba” Forss, joka kehotti Tandua lopettamaan sivubisneksensä ja keskittymään mieluummin levymyyntiin.

Sillä oli iso vaikutus. Lopetin sekä nuuskan myymisen että käytön kokonaan”, Kevin muistelee.

Kevin kiittelee Fobbaa

Fobban väliintulolla oli muitakin vaikutuksia kuin kaupanteon lopettaminen. Kuvakaappaus kommentista levisi nettifoorumeilla ja pian sadat ihmiset tiesivät Kevinin narahtaneen.

”Se oli hassu juttu. Kun kävimme kiertämässä Helsingin nuorisotaloja, ainakin kahdessa paikassa kysyttiin tunnenko Kevinin”, Fobba sanoo.

Ennen tätä päivää he eivät kuitenkaan ole tavanneet kasvotusten. Nyt nettipoliisi ja hänen käräyttämänsä rap-muusikko ovat saapuneet saman kahvilapöydän äärelle. He istuvat sulassa sovussa ja muistelevat parin vuoden takaista tapausta.

”Se oli ihan käsittämätöntä. Mun biisitkään eivät ole levinneet yhtä paljon. Yhtäkkiä kaikki tuli kysymään että olenko jäänyt kiinni”, Kevin sanoo.

Hänen mukaansa Fobban neuvojen kuunteleminen kannatti, sillä levyt myyvät nyt paljon paremmin kuin tuolloin.

Fobba2

Nettipoliisi on julkkis

Vuonna 2008 nettipoliisina aloittanut Fobba on noussut alansa julkkikseksi. Kun hän käy isoissa yleisötapahtumissa, ihmiset haluavat ottaa yhteis- kuvia ja pyytävät nimikirjoituksia.

”Minut tiedetään etenkin nuorten keskuudessa. Yksi slangisana poliisille onkin ”fobba”, mistä olen erittäin ylpeä”, julkkispoliisi sanoo.

Netti on myös pullollaan Fobba-aiheisia meemejä, kuvamuokkauksia ja muita vastaavia. Nettipoliisin työ perustuu tavallisten netinkäyttäjien yhteydenottoihin. Kun ihmiset näkevät siellä jotain epäilyttävää, he ottavat yhteyttä Fobbaan ja hänen kollegoihinsa.

Eniten työllistää kuulemma ”aikuisten hölmöily” ja ihmisten viesteihin vastaaminen.

Poliisi voi tulla kotikäynnille

Nuuskajuttuihin Fobba ei törmää kovin usein. Niihin puututaan yleensä samalla tavalla kuin Kevinin tapauksessa: huomauttamalla sanallisesti.

Joskus myyjää joudutaan kuitenkin sakottamaan. Normaali rangaistus on 12 päiväsakkoa. Fobba muistuttaa, että myyjän kotiin saatetaan tehdä myös kotietsintä.

”Jos tuo kymmeniä nuuskasinkoja ja kauppaa niitä, poliisilla on oikeus tulla kotiin kaivelemaan paikat. Siitä voi tulla isompikin juttu, kun mukaan tulevat verorikokset ja ammattimainen trokaus.”

Teksti ja kuvat: Valtteri Väkevä

Nuuskan takavarikot rajussa kasvussa!

- Viimeisten parin vuoden aikana tullin takavarikoiman nuuskan määrä on kasvanut rajusti.

- Kun vuonna 2011 takavarikoitiin vain 33 kiloa nuuskaa, vuonna 2013 määrä oli kasvanut 673 kiloon.

- Määrä tarkoittaa 14 000 kappaletta 50 gramman nuuskarasioita.