Nuuskapainajainen Oslossa

Lisätty 29.10.2015

IMG_6235

Norjalaiset ovat kuulemma seonneet nuuskaan. Kävimme katsomassa, miltä tilanne näyttää paikan päällä.

Syksy on saapunut Osloon. Taivas on harmaa ja vettä sataa hiljakseen. Seison keskustaa halkovalla Karl Johans -kadulla ja tuijotan märkää mukulakivetystä. Etsin katseellani erästä pientä asiaa ja pian bongaankin sen. Suorakulmion muotoinen paperipussi on heitetty tielle aivan hyvämaineisen hotellin eteen.
Ulkonäöstä ei voi erehtyä. Valkoisen pussin sisällä on ruskeaa, ulosteen näköistä töhnää. Sitä voisi luulla hiiren tai jonkin muun pieneläimen vaipaksi. Sitten näen toisen, ja kolmannen, ja neljännen. Nuuskapusseja on siellä täällä. Totta se siis on. Norjan on vallannut nuuskahulluus.

Epidemia uhkaa – terveys ja ympäristö vaarassa!

Helsingin Sanomat uutisoi viime vuoden lopussa, että norjalaisten nuuskankäyttö on kolminkertaistunut viidessä vuodessa. Viranomaisten mukaan kyse on melkein epidemiasta. Olen tullut selvittämään, onko asia todella näin. Jatkan matkaani kohti mäen päällä siintävää kuninkaanlinnaa. Käytettyjä pusseja on siellä täällä tien varrella. Entä niinkin arvokkaassa paikassa kuin linnan pihassa? Kyllä. Muutamia pusseja on kymmenen metrin päässä pääovesta. Norjalaisia on toki varoitettu nuuskankäytön monista vaaroista, kuten kasvavasta syöpäriskistä. Silti nuuskaa käyttää 19 prosenttia miehistä ja seitsemän prosenttia naisista. Lieneekö vuonoilta puhaltava tuuli vienyt järjen mukanaan? Siihen viittaisi ainakin se, ettei käytettyjä pusseja jakseta viedä ympärillä oleviin roskiksiin. Vilkaisen varmuuden vuoksi kengänpohjiani. Toistaiseksi puhtaat.

Limapussit valtasivat Holmenkollenin!

Matka jatkuu urheilukisoista tutulle Holmenkollenille. Ostan lipun hyppyrimäen huipulla olevalle näköalapaikalle. Ylhäällä käy kova tuuli, mutta sade on nyt tauonnut hetkeksi. Muut ihailevat maisemaa – minä taas haravoin katseellani näköalatasanteen lattiaa. Ja kyllä. Yhdessä nurkassa on ainakin kolme limaista nuuskapussia. Eikö mäkihyppykään ole enää pyhä asia norjalaisille? Näky vetää mielen apeaksi. Olen lämmikkeen ja lohdutuksen tarpeessa. Niinpä otan metron keskustaan ja suuntaan kohti Tim Wendelboen kahvilaa. Kolme kertaa baristojen maailmanmestaruuden voittanut Wendelboe pitää pientä kahvihuonetta trendikkäässä Grünerløkkan kaupunginosassa. Myös kyseisen alueen kaduille on heitelty nuuskapusseja. Kahvi on onneksi erinomaista. Siemailen cappuccinoani ja ihmettelen, miten kukaan voi kaivata nuuskaa, kun kaupungista saa näin hyvää kahvia.

Matkani lopuksi suuntaan vielä Oslon satama-alueelle. Taivas on harmaa kuin märkä nuuskapussi. Vettä vihmoo. Satamaan vievän kadun varrella nuori mies raivoaa itsekseen ja heittää tyhjän oluttölkin päin kiinni olevan baarin ikkunaa. Lieneekö hänellä nuuskat lopussa? Kävelen ohi ripein askelin. Katson merelle ja päässä soivat Juice Leskisen laulun sanat: ”Mies tuli vuonolta, näyttäen huonolta”. Alan varmaan näyttää huonovointiselta itsekin. On siis korkea aika poistua nuuskahuulten maasta.

Näin kieltäydyt nuuskasta norjaksi!

Ei kiitos!
Nei takk!

Nuuska on ällöttävää.
Snus er ekkelt.

Se haisee pahalta.
Det lukter vondt.

Nuuska ei ole hyväksi sinulle.
Snus er ikke bra for deg.