Sähkösavuke ei sittenkään vaaraton

Lisätty 23.9.2014

Close up of a woman inhaling from an electronic cigarette

Moni pitää sähkösavuketta vaarattomana tupakoinnin muotona. Suomalaiset ja kansainväliset asiantuntijat ovat eri mieltä asiasta. Kyseessä on niin tuore keksintö, että sen kaikkia vaikutuksia ei ole ehditty tutkia.

Sähkösavukkeiden nesteistä ja niistä vapautuvasta höyrystä on löydetty nikotiinin lisäksi syöpävaarallisia yhdisteitä ja muita myrkkyjä. Siksi savu on haitallista myös sivullisille. Pitkäaikaisen käytön vaikutuksista tietoa saadaan vasta vuosien ja vuosikymmenien kuluttua.

Myrkytykset lisääntyneet

Sähkösavukkeiden turvallisuudessa on todettu ongelmia. Niiden nesteiden ja laitteiden laatu ja koostumus vaihtelevat ja pakkausmerkinnöissä ja sähköturvallisuudessa on havaittu puutteita.
Sähkösavukkeiden käytön kasvun myötä myös puhelut Myrkytystietokeskukseen ovat lisääntyneet. Esimerkiksi pikkulapsille jo pieni määrä sähkösavukenestettä suun kautta otettuna on erittäin vaarallista.

Sähkösavuke ei auta tupakoinnin lopettamisessa

Sähkösavukkeita markkinoidaan voimakkaasti tupakoinnin lopettamisen apuvälineinä, vaikka väitteille ei
ole tutkimuksissa osoitettu perusteita.

Tupakoinnin lopettamisessa onkin suositeltavaa käyttää tutkitusti tehokkaita nikotiinikorvaustuotteita kuten purukumia ja laastaria. Tukea lopettamiseen kannattaa hakea esimerkiksi terveydenhoitajalta.

Nuoret tupakkateollisuuden kohteena

Perinteisten savukkeiden suosion laskiessa tupakkateollisuus pyrkii kehittämään jatkuvasti uusia, erityisesti nuoria houkuttelevia tupakkatuotteita. Sähkösavukkeen markkinointi ja mainonta on kielletty, mutta kieltoa rikotaan jatkuvasti.

Sähkösavukkeen voimakkaalla markkinoinnilla pyritään saamaan uusia käyttäjiä kokeilemaan tuotetta, jäämään nikotiiniriippuvaisiksi ja siten tuottamaan taloudellista voittoa tupakkayhtiöille.

Teksti: Käryn toimitus
Kuva: All Over Press

Toisenkin Tupakointi voi tappaa

Muiden ihmisten sauhuttelu on paitsi ärsyttävää, myös vaarallista. Passiivinen tupakointi aiheuttaa mm. astmaa, sydän- ja verisuonisairauksia ja keuhkosyöpää. Lapset ja nuoret ovat erityisen herkkiä tupakansavun vaikutuksille.

Moni ei tiedä, että tupakan palaessa syntyvä sivusavu sisältää enemmän haitallisia aineita kuin tupakoitsijan itsensä hengittämä savu.
Jo yhden savukkeen polttaminen autossa nostaa ilman savupitoisuuden vähintään samalle tasolle kuin se oli aiemmin savui- sissa baareissa. Tuuletus
ja ilmanvaihto eivät riitä suojaamaan tupakansavulle altistumiselta autossa.

Passiivinen tupakointi ei tarkoita pelkästään näkyvälle tupakansavulle altistumista. Tupakansavun jäämät säilyvät erilaisissa pintamateriaaleissa kuten vaatteissa ja huonekaluissa pitkään sen jälkeen, kun savuke on poltettu. Sivulliset altistuvat haitallisille aineille, kun nämä savujäämät vapautuvat myöhemmin uudestaan ilmaan. Tätä kutsutaan kolmannen asteen tupakoinniksi.